Het belang van goede datavisualisatie bij BI

DELEN

De wondere wereld van data geeft zoveel inzichten om je bedrijf verder te ontwikkelen. Maar data alleen zullen je onderneming niet verbeteren. Je hebt mensen nodig die data analyseren en omzetten in wijsheid. Een goed werkende business intelligence gaat daarom hand in hand met een krachtige data-visualisatie. 

pviaene_spreadsheet_on_a_desk_uninspired_enviroment_dust_on_the_9ce73ee1-1f6d-4c9c-b6f7-e0bc9856c431

Van kurkdroge en ellenlange Excelfiles wordt niemand gelukkig. Gebruik je datavisualisatie om alle bedrijfsgegevens om te zetten in begrijpelijke en visueel aantrekkelijke informatie, dan krijg je een concreter verhaal en inzichten die anders misschien verborgen blijven.

Als verantwoordelijke voor het onderhoud van een machinepark is een visuele grafiek met de belangrijkste parameters veel gebruiksvriendelijker dan een droge lijst met waarden per seconde. Of je wil bijvoorbeeld business intelligence gebruiken om als inkoper bij een retailer slimme beslissingen te nemen voor het komende seizoen. Je kan je al snel verliezen in een Excel met moeilijk te interpreteren data met SKU-nummers of artikelnummers. Wat als je nu een begrijpelijk en visueel aantrekkelijk overzicht had van de meest populaire artikels over een bepaalde periode? 

Of het nu over productiecijfers, verkoopopbrengsten of onderhoudsgegevens gaat, een goed werkende BI is niets zonder een ijzersterke datavisualisatie. 

De vele voordelen van datavisualisatie


Snel en helder inzicht

In plaats van uren door data te scrollen, maakt een goede visualisatie complexe gegevens heel begrijpelijk en toegankelijk. In één oogopslag biedt een grafiek, diagram, infographic of dashboard meteen inzicht. Deze visueel aantrekkelijke representatie stelt gebruikers in staat om sneller belangrijke informatie op te pikken, wat leidt tot een veel effectievere besluitvorming. Helderheid helpt om op het juiste moment knopen door te hakken.  


Een betere samenwerking 

Een krachtige visualisatie bevordert de communicatie, en dus ook de samenwerking. Communiceer je meer dan enkel onbewerkte cijfers, dan wordt de boodschap voor collega’s, klanten of stakeholders veel duidelijker, krachtiger en geloofwaardiger. Deel je een visueel aantrekkelijk dashboard in plaats van een Excellijst, dan vind je sneller een common ground om samen aan gegevens te werken of discussies te voeren. Datavisualisatie stimuleert dus een betere samenwerking en vereenvoudigt zo ook weer de besluitvorming. 


Het verhaal achter de cijfers 

Een gigantische hoeveelheid cijfers en data maakt het lastig om te begrijpen wat die data nu eigenlijk vertellen. Bekijk je data op een visuele manier, dan worden de droge cijfers tot leven gewekt, zie je verbanden en ontdek je een verhaal. En een goed verhaal zegt meer dan 1000 numerieke tabellen... Met een sterke storytelling kan je beter overtuigen of raken, en heb je sowieso een bredere impact. 


Snellere detectie van problemen of trends 

Realtime dashboards of interactieve grafieken geven meteen inzicht in trends of afwijkingen. Dat gebruikers snel kunnen reageren op veranderingen of onregelmatigheden, is bijzonder waardevol. Zo kunnen - in een productie-omgeving bijvoorbeeld - problemen opgelost worden voor ze escaleren.

Mensen zijn visueel ingesteld, dus datavisualisatie is een heel krachtige tool voor business intelligence om grote hoeveelheden data te analyseren tot heldere en bruikbare inzichten. Niet alleen het verzamelen van gegevens is dus belangrijk, maar ook het presenteren ervan op een heel heldere, effectieve en overtuigende manier. Zo stimuleer je je doelgroep nog meer om snel onderbouwde beslissingen te nemen. 

Bij OQuila werken we met Power Bi, wereldwijd de beste en meest gebruikte tool voor krachtige datavisualisatie. De kracht van Power Bi zelf ontdekken? Contacteer ons gerust voor een eerste kennismaking, en ontdek zelf hoe je complexe data met heldere visualisaties voor iedereen toegankelijk kan maken.