OPC UA: een veilige keuze in uw Industry 4.0. traject

DELEN

IIOT_4-1

OPC UA is een standaard die de connectiviteit, interoperabiliteit, security en betrouwbaarheid van industriële devices en systemen mogelijk maakt.

OPC UA kan ingezet worden bij devices binnen een machine, tussen verschillende machines  of van machines naar andere systemen. Hierbij zorgt het dus voor een connectie tussen OT (operational technology) en IT (information technology) systemen.

Wereldwijd wordt OPC UA gezien als dé standaard op vlak van communicatie en data modeling om industrial IoT en andere industry 4.0 technologieën inzetbaar te maken.

OPC UA is de opvolger van de klassieke OPC, die al sinds de jaren 90 van vorige eeuw een belangrijke standaard was op de productievloer. OPC UA staat voor OPC Unified Architecture, waarbij OPC staat voor Open Platform Communications.

In tegenstelling tot zijn voorgangers is OPC UA vendor-onafhankelijk. Het kan zowel op Windows omgevingen als op andere systemen zoals  Linux en IoS geïmplementeerd worden.

OPC UA omvat ook een volledig information model, dat toelaat om op een gestructureerde manier data en services in een OPC server te labelen en zodanig te ordenen zodat ze niet alleen makkelijk te vinden zijn maar ook direct herkenbaar gemaakt kunnen worden voor OPC clients.

 

OPC UA en Azure

OPC UA wordt beheerd vanuit de OPC Foundation. Dit is een non-profit organisatie met als doel om multi-vendor, multi-platform, veiligheid en interoperabiliteit mogelijk te maken binnen de industrie.

Microsoft is als partner van de OPC Foundation een vaste waarde in dit initiatief. Dit resulteert in verschillende Azure services en andere Micrsoft oplossingen die OPC UA volledig ondersteunen.

Zo gebruikt het Azure Industrial IoT platform (waar OQuila ook mee werkt) OPC UA, en dit als eerste cloud platform wereldwijd.

De OPC Foundation heeft tevens een open source referentie-implementatie op Github, waar ook Microsoft aan heeft bijgedragen. Deze kan free of charge gebruikt worden door haar leden (en door niet leden voor evalutiedoeleinden)

 

Een veilige keuze

Bij OQuila krijgen we dikwijls de vraag van productiebedrijven hoe ze zeker kunnen zijn of ze wel de juiste technologiekeuzes maken in hun Industrie 4.0 traject. De wereldwijde adoptie van een bepaalde technologie of standaard is een belangrijk argument in die keuze.

OPC UA wordt aanbevolen door meer dan 800 bedrijven, waaronder de top 7 automatiseringsbedrijven en de 3 grote cloud providers (zie Microsoft Industrie blog).

Door de openheid van OPC UA kan ook een vendor lock-in vermeden worden.

 

OPC UA overbrugt de kloof tussen de IP gebaseerde IT wereld en de productievloer, en zal een belangrijke rol blijven spelen in het connecteren van de IT en OT wereld. Een rol die wij als OQuila volledig onderschrijven!