Risico's kennen, voorspellen en vermijden

DELEN

Risicos-kennen,-voorspellen-en-vermijdenEen plakkaat aan de ingang met het aantal ongevallenvrije dagen op is toch niet meer van deze tijd? Over de drager willen we nog discussiëren maar over de hoeveelheid arbeidsongevallen? Je veiligheidsplan uitvoeren is een wisselwerking tussen mensen, processen en techniek. Digitale technologie ondersteunt. Je detecteert risico’s, voorspelt ze en vermijdt ze. Omdat een veilige werkplek de standaard is.

Een veilige werkomgeving is een plek waar een werkgever verantwoordelijkheid neemt voor de veiligheid van zijn medewerkers.

Net zoals bij het garanderen van een kwalitatief product, is het de combinatie van factoren die werkt. Het is de wisselwerking tussen mensen, processen en techniek die je veiligheidsplan tot een succes maakt. Ondersteund met digitale technologie.

Slimme sensoren meten je omgeving en die gegevens combineer je met andere relevante databronnen. En met dat resultaat zijn slimme algoritmes in staat om anomalieën op te sporen en risico’s voor te zijn.

Meet mensen

Een horloge die je gezondheid registreert, slimme sokken die snelheid, afstand en calorieverbruik meten of contactloos betalen met een armband. Wearables zijn handige verlengstukken van technologie.

Registreer de hartslag van je medewerkers met een wearable en vermijd ongevallen. Werken ze in gevaarlijke omstandigheden of moeten ze zich lang concentreren? Symptomen van vermoeidheid zorgen dat ze even pauzeren.

Een opleiding over til- en heftechnieken is nuttig. Maar foute bewegingen maken tijdens het werk los je daar niet mee op. Slimme werkkleding volgt hun motoriek en geeft onmiddellijk een signaal. Een verkeerde beweging wordt direct gecorrigeerd, gezondheidsproblemen vermeden.

Meet de omgeving

Temperatuur, luchtvochtigheid, gevaarlijke stoffen. Ook in de werkomgeving zijn er veiligheidsrisico’s. Laat sensoren constant de omgeving meten op afwijkingen. Een alarm waarschuwt bij gevaar.

En meet wie in je gebouwen is. Komen er toch stoffen vrij of moet je het bedrijf evacueren voor een ander noodgeval, dan wil je niet dat er iemand achterblijft. Mensen verplaatsen zich, werken onder de grond of doen onderhoud voor een extern bedrijf. Je smart building weet wie waar is.

Meet de mechaniek

Voor het rendement is het van belang om te weten hoe vaak machines stilstaan, maar slecht werkende apparatuur is ook een veiligheidsrisico.

Meet met sensoren de temperatuur van je machinepark. Daardoor vermijd je oververhitting en brandgevaar. Detecteer ook mechanische fouten of losgekomen onderdelen. Door de kleinste afwijkingen te registreren komt het waarschijnlijk zelfs niet zover. Voorkom gevaarlijke situaties door vooraf in te grijpen.

Dus zorg ervoor dat een machine stopt als een arbeider te dicht in de buurt komt. Zorg dat je weet wie in je gebouwen is en ken je machinepark. Een veiligheidsbeleid is niet één verhaal. Het is een combinatie van kleine ingrepen. En het samengaan van mensen, omgeving en machines. Digitale technologie leert je vooraf de risico’s kennen. Je voorspelt ze en je vermijdt ze. Omdat een veilige werkplek de standaard is.

Zelf een veilige werkomgeving creëren of heb je nog vragen? Neem contact op en we kijken samen hoe we je kunnen helpen.