Wat als perfectie bestond? Zou jij ervoor tekenen?

DELEN

PerfectieRework en waste. Elke productiemanager heeft het erover. Kwaliteit leveren is essentieel, het gebrek eraan is een grote kost. Dan moet een deel van het werk opnieuw of weggegooid worden. Kwaliteitscontrole is een combinatie van een menselijke en technologische factor. Maar zit altijd op het einde van het productieproces. Wat als we de kwaliteit in real time zouden aanpakken? Visuele controle, impact van omgevingsfactoren en de gezondheid van je machinepark?

Schakel variabelen uit

Heeft een stof niet de juiste vloeibaarheid dan moet het werk opnieuw gebeuren. Zit er een fout in je textiel, dan gooi je het weg. Rework en waste. Een gebrek aan kwaliteit drukt op je OEE (overall equipment effectiveness) en op de kost van je productieproces.

In het ergste geval controleer je de kwaliteit niet en lever je je product met fout aan je klant. Mondige klanten in tijden van sociale media zorgen voor imago- of reputatieschade. En dat wil je liever niet.

Maar ongetwijfeld doe je wel kwaliteitscontroles. Die zijn vaak een combinatie van menselijke en technische factoren. Die menselijke factor is van groot belang maar ook variabel. Want mensen zijn vermoeid, maken zich zorgen of hebben een slechte dag.

Kwaliteitscontrole mag niet afhankelijk zijn van zulke variabelen. Gebruik IoT (Internet of Things) om je mensen te ondersteunen. Om hen te helpen de kwaliteit van je productie te bewaken.

Zie wat het blote oog niet ziet

IoT controleert de kwaliteit van je productie in real time. Het vindt anomalieën die niet vast te stellen zijn met het blote oog. Door IoT te combineren met AI leren we het systeem wat goed is en wat niet. Of het nu over textiel of motoronderdelen gaat. Een iteratief machine learning process bewaakt je kwaliteit tijdens het productieproces.

Onderschat ook niet de impact van omgevingsfactoren op de kwaliteit van je product. Zijn poeders je grondstof en bewaar je die niet correct? Weet dan dat dit gevolgen heeft voor je productieproces. Zorg voor de juiste temperatuur of vochtigheid. Meet de omgevingsfactoren van je grondstoffen. Zodat je op tijd kan ingrijpen om de kwaliteit van je eindproduct te garanderen.

En ook je machinepark kan iets mankeren. Monitor met IoT je apparatuur. Voorkom bijvoorbeeld dat het debiet van de vloeistoffen niet sterk genoeg is. De kwaliteit van je product is afhankelijk van het geheel. Dus ook van je machines.

Kies wijs, begin klein

Hét kwaliteitsprobleem bestaat niet. Meestal is het een combinatie van verschillende processen. Dus start je je PoC (Proof of Concept) met een kleine test om één probleem aan te pakken. Werkt je oplossing dan kan je automatiseren. Daarna voeg je meer paprameters toe en begin je aan de volgende test.

Kwaliteit is de combinatie van de juiste technologie, de juiste mensen, de juiste systemen en de juiste processen. Dit mag niet afhankelijk zijn van iemand die met het verkeerde been uit bed stapt. IoT helpt je hierbij. IoT vervangt geen mensen, IoT ondersteunt ze. Zodat jij iets goeds kan afleveren.

Wil je ook aan de slag met IoT? Benieuwd hoe dicht je de perfectie kan benaderen? Contacteer ons en we kijken samen hoe je aan de slag kan.