Edge of Cloud? Een En-En verhaal

DELEN

Edge-of-Cloud_3

IoT Oplossingen maken ten volle gebruik van de rekenkracht, opslagcapaciteit en zoveel andere mogelijkheden van de cloud. Toch speelt edge computing ook een significante rol bij IoT oplossingen. Hoe komt dit?

 

Edge computing gaat over hardware en software die niet in de cloud staat of wordt uitgevoerd, maar aan de 'rand' ervan.  De 'edge' zijn dus devices die lokaal staan, maar wel connecteren met de cloud.

Er zijn enkele goede redenen om de mogelijkheden van de edge in te zetten in een Industrial IoT oplossing:

  • Real-time reacties : Voor sommige acties kan men niet afhankelijk zijn van de latency van een cloud verbinding.  Bepaalde drempelwaarden die overschreden worden moet men onmiddellijk weten om te kunnen. Deze hot path analytics worden daarom zo dicht mogelijk bij de actie uitgevoerd.
  • Opvangen van beperkte connectiviteit: in bepaalde omgevingen is er geen of geen betrouwbare internet connectiviteit. In zulke omgevingen kan Edge Computing zal ervoor zorgen dat data gecapteerd wordt en gesynchroniseerd wordt wanneer er (terug) een connectie met de cloud is
  • Vertaal OT naar IT: Sommige telemetriedata of connectoren in productie-omgevingen voldoen niet aan de strenge veiligheidsmaatregelen die de (Microsoft) cloud stelt. Zij moeten eerst 'omgezet' worden in cloudy-ready data & connectie. Ook hier speelt de Edge een cruciale rol
Een en-en verhaal dus.....

Dankzij de cloud kan men met de gigantische hoeveelheid data die binnen een industriële context gegenereerd worden, krachtige analyses doen. Deze analyses kunnen op hun beurt leiden tot minder downtime, betere kwaliteit, verhoogde productiviteit, en andere kritische succesfactoren op de productievloer. Edge Computing zal die mogelijkheden nooit vervangen, maar wel aanvullen.

Door de voordelen van cloud te combineren met de voordelen van edge, kan men het potentieel van beide optimaliseren, en tegelijkertijd elkaars zwakheden opvangen. Met een Cloud + Edge verhaal benadering gaan productiebedrijven dus voor een dubbele win!