Gegevensbeheer of data governance in een datacultuur

DELEN

Om data binnen je organisatie op een correcte en veilige manier te kunnen verwerken, is gegevensbeheer of data governance essentieel. Het goed managen van data assets is een belangrijk fundament van je datacultuur en zet je dus maar beter hoog op de prioriteitenlijst.

 

Data_en_goud (1)
Data zijn het nieuwe goud, maar hoe ontgin je dat goud? Hoe zorg je ervoor dat je data ingezet kunnen worden als strategische asset? Je data beheren als een goede huisvader is een goed begin. Omdat de groei van je bedrijfsdata steeds grotere vormen zal aannemen, is het managen en slim omgaan met de diversiteit aan data een must. Enkel door grip te krijgen op het beheer van je data zullen je bedrijfsresultaten verbeteren.

 

Data-inventaris

Bij het beheer van je data zijn er heel wat vragen die beantwoord moeten worden. Welke data heeft jouw organisatie en wat is de relatie onderling? Waar komen de data vandaan (data lineage)? Waar zijn de data opgeslagen? On Premise, in de cloud,  in een SaaS applicatie? Het is belangrijk dat je de data op een zinvolle manier categoriseert of labelt: sensitivity, business value of industrie-specifieke labels bijvoorbeeld.

 

Data-woordenlijst

Een glossary zorgt ervoor dat verschillende types gebruikers, zoals data scientists, data analysts of data engineers, de data makkelijk terugvinden. Met behulp van vertrouwde zakelijke en technische zoektermen, worden alle gegevens eenvoudig vindbaar. Data discovery maakt dus een makkelijk te doorzoeken overzicht en zorgt zo voor een krachtige analyse van je data.

 

Gevoelige data

Welke data worden als gevoelig beschouwd? En hoe beveilig je de toegang tot gevoelige gegevens? Het is belangrijk om je gevoelige data te kennen, of die nu business- of persoonlijk gerelateerd zijn, zodat ze geanonimiseerd kunnen worden indien nodig.

 

Toegangscontrole

Om de data governance in stand te houden, is het belangrijk om als bedrijf controle te hebben en te houden. Wie heeft toegang tot welke data? Bepaal de controlemaatregelen en definieer duidelijke rollen en verantwoordelijkheden.

 

Het delen van data

Ook het veilig en op maat beschikbaar maken van data voor externe partijen, zoals klanten, leveranciers of aandeelhouders is van cruciaal belang. Hoe kun je het delen van data slim organiseren, zodat ze bruikbaar en toegankelijk zijn voor de juiste doelgroep? In een moderne data-architectuur ligt de focus ook op het sharen van data. En ook hier draagt een goede data governance bij tot het succes.

 

De hoeveelheid data blijft exponentieel groeien in een steeds sneller tempo, en verandert ook voortdurend. Wanneer je er als bedrijf niet in slaagt om je data governance op een juiste manier in te richten, komt niet alleen de veiligheid en kwaliteit van data in gevaar, maar dreig je ook te verdrinken in een overload aan data en dashboards.

Er bestaan gelukkig tools die je organisatie helpen bij het beheren en beschermen van je data, zoals Microsoft Purview. Wil je ook slimmer omgaan met jouw data? We maken graag tijd voor je vrij!