Het geheim achter duurzaam assetmanagement

DELEN

Het geheim achter duurzaam assetmanagementTypisch. Het drukste moment van het jaar en je vorklift valt uit. Platte batterij, slijtage of mismeesterd. Dat had je niet zien aankomen. Gelukkig heb je er nog een andere. Al weet je niet hoelang die nog meegaat. Jammer want het beheer van je assets is vitaal voor je bedrijf. Ken de utitlisation rate van je voertuigen. Weet welk materiaal bij welke klant staat. Wees slim en verleng de levensduur van je assets.

Bedrijfswagens zijn in het huidige klimaat geen onschuldig vergelijkingsmateriaal maar je zorgt er wel goed voor. Met een jaarlijks onderhoud, winter- en zomerbanden en een goed beheer. Waarom is dit minder vanzelfsprekend voor je andere assets? Want die kost loopt ook hoog op.

En dan is pen en papier niet de juiste weg. Ook in Excel lijsten bijhouden met de locatie van je apparatuur op je site, is geen goed idee. Met een slim beheer, genereer je automatisch aantallen, locatie, slijtage. Ken je de exacte gezondheid van je assets.

Ken je assets

Of het nu vorkliften, kranen of ladders zijn, denk na over het beheer als je er meer dan één hebt. Gebruik ze niet willekeurig of allemaal door elkaar. Met een kleine sensor meet je de utilisation rate , slijtage, levensduur van de batterij en meer. Bijvoorbeeld ook wie het apparaat als laatste gebruikte, of die bevoegd was en dat zorgvuldig deed.

Onderhoud is meestal te laat of als je een strakke timing aanhoudt, te vroeg. Dan roep je machines binnen voor onderhoud terwijl dat nog niet nodig is. Eigenlijk is het nooit op het juiste moment. Tenzij je over realtime gegevens beschikt.

Ook op verplaatsing

Maar ook de toestand van je materiaal op sites van klanten kost je geld. Tanks, silo’s, containers? Waar staan ze? Zijn ze vol of ondertussen leeg? Open of toe? Om zeker te zijn, moet je iemand ter plaatse sturen. En dat kost tijd en geld.

Download het IoT Connected Services Ebook

Kies voor een duurzame oplossing

Bij duurzaam en future proof beheer van je assets ken je hun status. Een GPS-signaal geeft locatie weer, je kent het verbruik en kan onderdelen voorzien. Logistieke kosten dalen omdat je routes aanpast en optimaliseert. Slijtage wordt nauwkeurig bijgehouden, je detecteert anomalieën en ziet trends.

Starten met IoT-toepassingen (Internet of Things) is niet ingrijpend. Met een Proof of Concept (PoC) begin je klein. Met een beperkt aantal apparaten ga je drie maanden aan de slag. Je registreert, volgt op en analyseert. Bij succes rol je daarna verder uit of je stuurt bij.

Meer weten of ook aan de slag met een slim assetmanagement? Neem contact met ons op en we kijken samen hoe we je verder helpen.