Ready for the AI Era

DELEN

In tijden waar Raden Van Bestuur het topic 'AI' steevast op de agenda zetten, medewerkers van de HR & Marketing volop ChatGPT gebruiken in hun dagelijkse job, de grote techspelers ons  in een hoog ritme om de oren slaan met nieuwe 'AI-infused' producten en SaaS leveranciers ons op de hoogte brengen van hun nieuwste AI features, zitten heel wat IT teams zich af te vragen hoe ze in godsnaam met AI van start kunnen gaan. En neem ze het maar eens kwalijk.

Fabric - Blog images (2)

 

Welkom in the ERA of AI! Maar hoe kan je vanuit de IT & Digital Services afdeling je organisatie helpen?  Wij geven alvast enkele handvaten mee!

 

1. Geen AI Zonder Data

Het begint allemaal met data. Zonder hoogwaardige en relevante gegevens is het onmogelijk om betekenisvolle inzichten uit AI-modellen te halen. Zorg ervoor dat je een gedegen datastrategie hebt, waarbij de focus ligt op het verzamelen, opslaan en beheren van kwalitatieve data. Investeer in datamanagementprocessen om de integriteit en de betrouwbaarheid van je gegevens te waarborgen.

 

2. Garbage In, Garbage Out

Het gezegde "Garbage In, Garbage Out" is van toepassing op AI. Het maakt niet uit hoeveel data je hebt als de kwaliteit ervan twijfelachtig is. Voer grondige datakwaliteitscontroles uit en implementeer mechanismen om onjuiste, onvolledige of verouderde gegevens te identificeren en te corrigeren. Een sterke focus op datakwaliteit voorkomt dat AI-modellen worden vertroebeld door slechte informatie.

 

3. Data is Eén Ding, Een Goede Data Infrastructuur is Iets Anders

Naast het hebben van waardevolle data is een robuuste data-infrastructuur van cruciaal belang. Zorg ervoor dat je IT-infrastructuur schaalbaar, flexibel en beveiligd is om de eisen van AI-applicaties aan te kunnen. Investeer in geavanceerde opslagmogelijkheden, verwerkingskracht en cloudtechnologieën om een solide basis te leggen voor jouw AI-initiatieven.

 

4. Start met een Slimme Use Case: Een Quick Win

Begin je reis in het AI-tijdperk met een slimme use case. Kies een scenario waarin je met redelijke inspanningen aanzienlijke voordelen kunt behalen. Dit zorgt niet alleen voor een snelle return on investment, maar creëert ook interne steun voor verdere AI-implementaties. Denk aan processen waar repetitieve taken worden geautomatiseerd of waar voorspellende analyses een duidelijke meerwaarde bieden.

 

5. Hou Rekening met 'Shadow AI' binnen de Organisatie

"Shadow AI" verwijst naar het gebruik van AI-applicaties en -tools door individuele teams of medewerkers zonder formele goedkeuring of integratie in de bredere organisatie. Bewust of onbewust kan dit leiden tot fragmentatie, veiligheidsrisico's en duplicatie van inspanningen. Implementeer beleid en procedures om deze schaduw-AI in toom te houden en bevorder tegelijkertijd een cultuur van samenwerking en transparantie.

 

In conclusie, voorbereiden op het AI-tijdperk vergt een doordachte aanpak. Een sterke focus op data, geavanceerde infrastructuur, slimme use cases en het beheren van 'Shadow AI' zijn slechts enkele stappen op de weg naar een succesvolle integratie van kunstmatige intelligentie binnen jouw organisatie. Het is een reis vol uitdagingen, maar met de juiste strategieën kun je de kansen van het AI-tijdperk optimaal benutten.