Hoe traceability een kwaliteitslabel wordt

DELEN

Hoe-traceability-een-kwaliteitslabel-wordtOnethische of vervuilende producten, die wil je echt niet. De oorsprong van voedingsproducten niet kennen, ook niet. Duurzaam ondernemen is meten en weten. Grondstoffen traceren, processen controleren en weten waar je producten terechtkomen. De vraag naar traceerbaarheid blijft groeien. Internet of Things ondersteunt, stelt gerust en garandeert kwaliteit. Transparant en slim.

Traceerbaarheid is een hot topic. Leverancier, producent of klant? Iedereen verwacht transparantie en duidelijkheid in de cyclus van grondstof naar (half) afgewerkt product en service na verkoop.

Net zoals je klanten, wil jij ook weten waar je grondstoffen vandaan komen en hoe het transport verloopt. Beschadigde producten kosten je tijd en geld. En grondstoffen gevoelig aan temperatuurschommelingen zijn niet meer bruikbaar als er iets fout loopt.

Volg voor, tijdens en na

Monitor je grondstoffen al tijdens het transport. Weet of de temperatuur werkelijk continu 5 graden was, of er stroomonderbrekingen waren. Zonder IoT (Internet of Things) kom je daar pas achter als de levering aankomt. Monitor in realtime en grijp onmiddellijk in. Een garantie voor de kwaliteit van jouw eindproduct.

Alle stappen van het productieproces correct doorlopen? Weet je wanneer een order klaar is? Tijdens de productie volg je het proces digitaal op. Meetpunten aan de lopende band registreren of alle stappen juist verliepen. Die digitale feedback is je controlesysteem. Je volgt je product tijdens het hele productieproces.

Is de levering klaar voor verzending dan zorgen de aangebrachte RFID-tags voor een extra service. Waarschuw je klant als het transport vertraging oploopt door het slechte weer of een staking. En gebruik de data om je producten na verkoop en levering te blijven volgen.

En liep er toch iets mis tijdens het productieproces? Een terugroepactie verloopt een stuk eenvoudiger als je weet waar je producten zich bevinden. Of het nu auto’s, lampen of voorverpakte maaltijden zijn. Want ook bij voeding traceer je verpakkingen en paletten tot in het warenhuis.

Weet, meet en bespaar

Heel de productiecyclus tegelijk aanpakken is een immense opdracht. Begin daarom klein. Start bij de zaken die je zelf onder controle hebt en bouw daarop verder. Nadien eis je hetzelfde van je leveranciers. Omdat jij ook wil weten, onnodige kosten wil besparen en je kwaliteitsgarantie wil verbeteren.

Meer weten over het traceren van grondstoffen, (half) afgewerkte producten en terugroepacties? Neem contact met ons op en we kijken samen hoe we je verder helpen.