Maak kennis met Michiel,   Data Analyst bij OQuila

DELEN

Enkele maanden geleden startte Michiel De Paepe als  Data Analyst bij OQuila. Een ideaal moment dus om even te peilen naar zijn eerste indrukken over #LifeAtOQuila ! 

  • Goedemiddag Michiel, leuk dat je even tijd wilde vrijmaken vandaag! Hoe bevalt OQuila jou naar 4 maanden? (sfeer, collega’s)

Ik startte inderdaad begin januari bij OQuila en heb hier nog geen moment spijt van gehad. De overstap van mijn ex-werkgever naar OQuila bracht toch wel wat verandering met zich mee. Ik kwam uit een eerder groot, "gezet" bedrijf. Als kleinere opkomende speler krijg je binnen Oquila de kan om mee te groeien. Zo krijg je ook het gevoel dat je ook écht persoonlijk een steentje bij draagt. Dit was één van de hoofdredenen voor mijn switch.

Ook de sfeer onder de collega’s is meer dan top; Er is altijd mogelijkheid en ruimte om na de uren iets te organiseren of te gaan drinken. OQuila is jong van geest en er is ook plaats om eens goed te lachen, dit apprecieer ik enorm. Uiteraard werk je ook beter samen met mensen waarmee je goed overeen komt!

 Oquila 25

  • Hoe ben je terecht gekomen bij OQuila?

Via Joffrey Van Laere (.NET Developer bij OQuila), ik kende hem van vroeger tijdens mijn studies. Hij contacteerde mij voor de job als Data Analyst en na enkele gesprekken met Rebekka, Frederick en Marijn was de klik er meteen.

 

  • Je werkt bij OQuila als Data Analyst, wat houdt deze job juist in?

Bedrijven verzamelen van nature enorm veel data uit verschillende bronnen: ERP systemen, facturen, stockbeheer,… Een data analyst giet zulke data in een visueel verhaal en zorgt er dus voor dat feitengebaseerde beslissingen kunnen genomen worden.  Denk maar aan berekeningen rond kostprijzen of marges, maar ook aan financiële rapporten die winst/verlies of andere KPIs weergeven. De mogelijkheden zijn eindeloos. De tool die ik voornamelijk gebruik in mijn job als data analyst is Power BI van Microsoft. Hiermee kan ik makkelijk verschillende databronnen binnenhalen waardoor ik snel kan beginnen aan het leukste deel: visualiseren!

 

  • Voor welke klanten, bedrijven werk je momenteel?

Monard Law, Duror Fashion Group, Miraclon, Zorgbedrijf Antwerpen, … Bedrijven die in verschillende sectoren actief zijn dus, wat voor een interessante afwisseling zorgt.

 

  • Hoe ziet een dag bij OQuila er voor jou uit?

We starten elke ochtend met een vaste stand-up meeting. Hier bespreken we waar iedereen mee bezig is en wat er op de planning staat.

Daarna bekijk ik mijn openstaande punten en maak ik op basis hiervan een to-do lijstje. Aangezien ik veel werk in Power BI, staat deze applicatie vaak open van ’s morgens tot ’s avonds. Ik maak data concreet aan de hand van visuele voorstellingen en grafieken. Deze visualisaties vormen op het einde van de rit een afgewerkt rapport.

Als data analyst werk ik ook nauw samen met een data engineer. Deze zorgt dat alle nodige data al mooi klaar staat voor mij om te gebruiken.

 

  • Waar haal je het meeste voldoening uit?

Wanneer ik PowerBI rapporten maak, wil ik deze ook op een verzorgde en afgewerkte manier aanleveren bij de klant. Zo zorg ik ervoor dat de belangrijkste informatie direct in het oog springt en dat de klant kan doorklikken waar nodig. Door gebruik te maken van logo’s en specifieke kleuren die de klant opgenomen heeft in zijn stijlgids, zorg ik er voor dat elk rapport ook ‘persoonlijk’ aan voelt en aantrekt tot gebruik.

Daarnaast vind ik het fijn dat ik zowel in mijn eentje kan werken als met collega’s kan sparren op kantoor.

 

  • Wat zou je graag nog in de toekomst bereiken op professioneel vlak?

Nu ben ik vooral bezig met specifieke data analyse. Eerst wil ik mij hierin verder verdiepen zodat ik dit vanbinnen en vanbuiten ken. Naar de toekomst wil ik ook meer en meer bezig zijn met Data Engineering. Als ik dan zaken mis in mijn data sets kan ik hier ook zelf naar op zoek gaan. In de verre toekomst lijkt project management mij ook een interessante pad.

 Oquila 37

  • En tot slot, wat was jou meest memorabele moment dat je tot nu toe hebt meegemaakt bij OQuila?

De shortski samen met Spikes. Ik startte begin januari bij OQuila en mocht na 2 dagen meteen mee op skitrip. Zo leerde ik mijn collega’s direct goed kennen en zat de sfeer meteen heel goed!

Onlangs deden we ook mee met de Viking run. Deze run was bijzonder leuk, heel het team hing van kop tot teen vol met modder. Geloof me, dat schept een band 😊