Power BI Projects: Efficiënt samenwerken en streamen van implementatieprocessen

DELEN

Power BI Desktop Developer Mode introduceert een krachtige functie die de samenwerking tussen teams verbetert en de implementatieprocessen doorheen verschillende omgevingen stroomlijnt. Met deze functie kan je jouw werk opslaan als een Power BI Project (PBIP). Als je je project in deze indeling opslaat, worden je rapport- en datasetdefinities georganiseerd in afzonderlijke tekstbestanden binnen een overzichtelijke folder structuur.

OQuila_power_BI_projects

Voer de volgende stappen uit om het opslaan van Power BI-projecten in te schakelen:

  • Ga naar het "File" menu in Power BI Desktop.
  • Navigeer naar "Options and settings", en selecteer "Options".
  • Onder "Preview features", lokaliseer "Power BI Project (.pbip) save option" en klik het selectievak aan.

Door je dataset en rapportmetadata op te slaan als tekstbestanden, ontgrendel je een aantal essentiële mogelijkheden:

  • Text Editor Support: Gebruik code editors zoals Visual Studio Code voor efficiëntie dankzij door mensen leesbare tekstbestanden voor dataset- en rapportdefinities.
  • Source Control: Sla Power BI artefactdefinities op in systemen zoals Git voor versie tracking, vergelijkingen en rollbacks dit stroomlijnt ook de samenwerking.
  • Continuous Integration and Continuous Delivery (CI/CD): Ontwikkelaars dienen wijzigingen in bij een CI/CD-systeem, dat ze onderwerpt aan kwaliteitscontroles zoals codebeoordelingen en geautomatiseerde tests voordat ze worden ingezet.

Opslaan als Power BI Project

 

Om met Power BI Desktop te werken, begin je met het openen van een PBIX-bestand. Ga vervolgens naar "File" en selecteer "Save As". Kies een map binnen je bestandssysteem en selecteer het bestandstype "Power BI-project files (*.pbip)". Wanneer je het opslaat als een project, organiseert Power BI Desktop rapport- en datasetartefacten in mappen, die elk tekstbestanden bevatten die het respectieve artefact definiëren. Je zult de volgende structuur zien:

OQuila_power_bi_structuur

\<project name>.PBIP file

Het PBIP-bestand bevat een verwijzing naar een rapportmap, het openen van een PBIP opent het beoogde rapport en model in Power BI Desktop.

\<project name>.Dataset folder

Een verzameling bestanden en mappen die een Power BI-dataset vertegenwoordigen. Het bevat een aantal van de belangrijkste bestanden zoals model.bim.

\<project name>.Report folder

Een verzameling bestanden en mappen die een Power BI rapport vertegenwoordigen. Het belangrijkste bestand is "report.json".

.gitIgnore

Specificeert bestanden die Git moet negeren, alleen metadata moet bij Git Repo opgeslagen worden. Data wordt opgeslagen als een lokale kopie in de cache, cache.abf genaamd. Dat kan een groot binair bestand worden en wordt daarom genegeerd door Git.

 

In tegenstelling tot de PBIX, zijn het Rapport en de Dataset onafhankelijk in een Power BI Project. Hetzelfde model dat je hebt in de Power BI Service, wanneer je een PBIX-bestand publiceert, resulteert in twee items die worden gemaakt in de Workspace. Het rapport heeft een verbinding met de dataset in het bestand definition.pbir in de rapportmap.

 

Open een Power BI Project

 

Je kunt Power BI Desktop openen door het bestand <projectnaam>.pbip of het bestand definition.pbir in de rapportmap te openen. Beide opties openen het rapport en de dataset voor bewerking. Het bestand <projectnaam>.pbip werkt in principe als een link en heeft achterliggend volgende code:

OQuila_bewaar_rapport

Meerdere Reports and Datasets in dezelfde folder

 

Net als in de Service heb je de flexibiliteit om meerdere rapporten en datasets in één map te beheren. Je kunt dit doen door extra PBIX-bestanden als PBIP op te slaan in dezelfde map of door de map te dupliceren om aan een nieuw rapport of een nieuwe dataset te werken.

Het PBIP-formaat is optioneel; het dient vooral als een handige snelkoppeling om het rapport te openen. Je kunt het rapport echter altijd openen door naar de rapportmap te navigeren en direct het bestand "definition.pbir" te openen.

OQuila_reports_zelfde_folder

Power BI Desktop project bestanden bewerken

 

De ontwikkelaarsmodus van Power BI Desktop stelt ontwikkelaars in staat om code-editors te gebruiken voor het wijzigen van metagegevensbestanden.
Elk project metadata bestand dat externe bewerking ondersteunt, wordt geleverd met een bijbehorend openbaar JSON-schema. Dit schema definieert niet alleen alle beschikbare eigenschappen, maar verrijkt ook het bewerkingsproces in code-editors zoals Visual Studio Code.

 

Geïntrigeerd hoe deze vernieuwing jullie Power BI/data omgeving kan transformeren? Onze Power BI experts staan te popelen om het met jullie te verkennen. Neem gerust contact met ons op!