Hoe BI door AI en ML versterkt wordt

DELEN

In de datagedreven wereld van vandaag is het belangrijk om mee te surfen op de golf van nieuwe technologieën. Machine Learning (ML) en Artificial Intelligence (AI) combineren met Business Intelligence (BI) kan helpen om processen te optimaliseren en nog betere beslissingen te nemen. In deze blog illustreren we dit met drie voorbeelden. 
difference-bi-dataviz-data-analytics

Het uitvoeren van predictive analytics

 
Een van de meest krachtige toepassingen van AI en ML in BI is het uitvoeren van voorspellende analyses. Door historische gegevens te combineren met geavanceerde algoritmen kunnen bedrijven aan de hand van Power BI-rapporten toekomstige trends tonen en gebeurtenissen voorspellen.
 
Zo kan een e-commerce-bedrijf AI en ML gebruiken om het koopgedrag van klanten te analyseren en voorspellingen te doen over de aankoop van producten. Maar ook het voorspellen van het aantal medewerkers nodig binnen een organisatie, het optimaliseren van voorraadniveaus of het ontwikkelen van gerichtere marketingcampagnes zijn voorbeelden van het enorme potentieel van voorspellende analyses. 

 

Het herkennen van patronen 


Door AI en ML toe te passen op BI kan je niet voor de hand liggende databronnen samenbrengen en interpreteren om zo in grote datasets verborgen patronen te herkennen en betere inzichten te verkrijgen. Op die manier kan je in een productie-omgeving bijvoorbeeld ontdekken dat te veel vocht in de lucht ervoor zorgt dat machines minder goed werken. 

Traditionele BI-tools stuiten hier vaak op grenzen. Met ML-algoritmes zoals clustering, classificatie en anomaliedetectie kunnen bedrijven veel dieper graven en onverwachte patronen ontdekken. Dit leidt dan weer tot nieuwe zakelijke kansen, procesoptimalisatie en een beter risicobeheer. 

 

Een verbeterde gegevensvisualisatie 


Datavisualisatie is essentieel om zinvolle inzichten te verkrijgen. Door AI en ML toe te passen op gegevensvisualisatie, creëer je snel gepersonaliseerde en interactieve dashboards. Datavisualisatie op maat dus, aangepast aan het gedrag en de voorkeuren van elke gebruiker. Zo wil een schoolverlater in zijn dashboard misschien andere dingen zien dan een ervaren analist. Of werkt de ene gebruiker liever met staafdiagrammen en de andere met een dashboard in een opvallende kleur.

ML-algoritmes kunnen ook worden gebruikt om automatisch de beste grafieken, diagrammen en visualisaties te selecteren op basis van de aard van de gegevens. Dit maakt het nog makkelijker om snel en intuïtief inzichten te verkrijgen uit complexe datasets.

De wereld van BI is voortdurend in beweging, maar ook kunstmatige intelligentie en Machine Learning blijven groeien. AI en ML hebben een enorm potentieel en zijn een onmisbaar onderdeel van moderne BI-strategieën. Wil je de datacultuur binnen je bedrijf versterken, dan is deze technologieën omarmen een heel strak plan. 

Zie jij ook de meerwaarde van AI en ML in BI en wil je ermee aan de slag? OQuila volgt steeds alle trends en veranderingen in business intelligence op de voet, en helpt je graag om alles uit je data te halen.