Microsoft Fabric & Copilot: De nieuwe standaard voor productiviteit binnen de datawereld

DELEN

Microsoft Fabric, combineert met Copilot de kracht van Large Language Models (LLM) om de productiviteit te verhogen en nog meer uit jouw data te halen. Het leuke is dat Fabric op elk niveau doordrongen is van Copilot. Een overzichtje:

Fabric - Blog images

  • Copilot & Power BI: We hebben het voorbije jaar uitvoerig kennisgemaakt met de mogelijkheden van generative AI,  en deze mogelijkheden zien we nu ok terug binnen Power BI: de optie om automatisch rapporten te genereren rond een bepaald onderwerp. Copilot kan ook gebruikt worden om een samenvatting te maken van jouw rapporten, en helpt bij het verbeteren van Q&A.

  • Copilot & Data Science/Data Engineering:  een set van tools, gebruik makend van AI, die de data Engineer of Data Scientist helpen bij hun dagelijkse taken. Denk aan slimme code completion, het automatiseren van routinetaken, templates om data-pipelines  of complece analytische modellen te bouwen. Copilot kan hier echt gezien worden als een ondersteuning om de workload van de data professional te verlichten.

  • Copilot & Data Factory: een set van tools om de workflows te optimaliseren. Denk aan slimme code generatie ter ondersteuning van data transformaties of ook 'code explanations' aan, om bepaalde complexe taken beter te begrijpen.

 

Deze AI-gebaseerde verbetering maakt de gemiddelde Microsoft data professional ongetwijfeld heel enthousiast. Maar hoe gaat Copilot om met security & privacy?  Microsoft geeft hierover volgende belangrijke punten mee

  • De Copilot functionaliteit binnen Fabric zijn ontworpen volgens de Responsible AI Standards. Dit betekent o.a. dat deze functionaliteiten grondig werden nagekeken door multidisciplinaire teams, waarbij mogelijke risico's werden gemitigeerd.

  • Copilot maakt gebruik van de Azure OpenAI Service, een dienst waarbij jouw data niet beschikbaar is voor andere klanten.

  • Als klant behoud je ook controle over waar jouw data wordt verwerkt. Data dat door Copilot in Fabric wordt verwerkt, blijft binnen de geografische regio van jouw tenant, tenzij je expliciete toestemming geeft om data buiten jouw regio te verwerken. Dit laatste kan handig zijn wanneer Copilot in jouw regio minder beschikbaar is.

 

Copilot is vandaag nog een preview en vanuit OQuila volgen we de evoluties op de voet. Wil je nu al meer weten? Boek dan snel je Microsoft Fabric quickscan!