De 10 hoogtepunten van Microsoft Build

DELEN

Gisteren trapte niemand minder dan Microsoft's CEO, Satya Nadella, Microsoft Build 2022 af. Microsoft Build is de jaarlijkse hoogmis voor de developer community, en brengt typisch heel wat aankondigingen met zich mee. Nadella's keynote geeft een goede samenvatting rond de hoogtepunten van dit jaar. OQuila volgde mee en had - naast de developer updates - bijzondere aandacht voor data gerelateerde aankondigingen.

 

Nadella gaf 10 duidelijke speerpunten waarrond de keynote  - en dus ook Microsoft Build gaat.

 

satya_smile_thumbnail_1920x1080_youtube_under2mb-1_web-1

 1. Developer flow

  Nadella benadrukte nogmaals dat met Github - de thuis voor elke developer - Microsoft ontwikkelaars maximaal wil ondersteunen in hun dagelijkse job. Ook werd Microsoft Dev Box aangekondigd, een cloud service die developers veilige, ready-to-code workstations biedt voor hybride teams.

 2. Cloud ubiquity

  Of het nu gaat over Azure als 'the world's computer', die ondertussen meer dan 60 datacenter regio's omvat, Azure Arc, die ervoor zorgt dat klanten mission-critical workloads ook lokaal kunnen draaien,  of zelfs Azure Orbital, … Microsoft's cloud is en blijft nog steeds omnipresent.

 3. App ubiquity

  In een wereld waar ontelbaar veel apps bestaan, zijn de mogelijkheden om apps te distribueren van groot belang voor developers. Er werd bijgevolg aandacht geschonken aan de nieuwe Microsoft Store die met Windows 11 komt, en de aankondging van Microsoft Store Ads, dat developers zal helpen hun app zichtbaar te maken bij de juiste eindklanten. Ook het belang van Windows 365 en Windows Cloud PCs werd in de verf gezet.

 4. Cloud Native Development

  Nadella vermeldde 2 grote game changers: Azure Container Apps, dat na een zeer  responsieve preview nu general available is,  en Azure confidential computing, en het belang om de confidentialiteit van data te beschermen, zowel in gebruik , in rust als  in transit.

 5. Unified Data
  Nadella was zeer 'bold' wanneer het over data ging. Hij noemde het 'your most important architectural consideration'. We kunnen hem geen ongelijk geven, Daartegenover staat natuurlijk dé grote uitdaging waar data experten mee te maken hebben vandaag, de vele data silo's, tussen data(bases), analytics en governance. Deze silo's hebben  immers een invloed op zowel de snelheid van innovatie, als de complexiteit van data platformen zelf.
  Dit is exact waar dé data aankondiging van Build over gaat: het Microsoft Intelligent Data Platform biedt een krachtig cloud data platform dat volledig integreert met databases, analytics en governance, en het biedt 3 grote voordelen: ontwikkel sneller, ontwikkel meer agile en werk met een betrouwbaar data platform.
  MSFT Intl Data Platform-1
 6. Models as Platforms
  Nadella ziet een paradigm shift van grote AI modellen die zelf krachtige platformen worden, en tegelijkertijd wijst hij op het belang om deze modellen gemakkelijker in applicaties te kunnen inbouwen en gebruiken. Om die reden bouwt Microsoft deze modellen als platformen in Azure, zodat hun gebruik in use cases toegankelijker wordt.
  ModelsAsPlatforms
   
 7. Hybrid AI
  Met de onthulling van de Hybrid Loop en  Project Volterra (een Development Kit voor ARM apps & AI workloads)  bouwt Microsoft verder aan de visie rond intelligent Hybrid Compute, gaande van local/edge compute power op de CPU/GPU/NPU naar Azure cloud computing.
 8. Low Code / No Code
  Een onderwerp dat terecht veel aandacht krijgt op deze Build editie. Satya kreeg ons alvast heel enthousiast met o.a. Express Design, een mogelijkheid in Power Apps om in geen tijd een zelfontworpen creatie om te bouwen tot een functionele UI; of Power Pages, het nieuwste lid van de Power Platform familie dat de low-code ontwikkelaar helpt om snel nieuwe business websites te bouwen.
 9. Collaborative Apps
  Voor de collega-developers bij  onze partner Spikes komen er heel wat nieuwe Teams-tools op hen af waarmee ze ongetwijfeld nog rijkere collaboratieve ervaringen zullen bouwen. Denk maar aan Live Share ervaringen voor Team-apps of het potentieel van de nieuwe Microsoft Graph APIs voor Teams.
  MSFTGraph
 10. Metaverse
  Geen verrassing dat de metaverse het lijstje van hoogtepunten afsluit. Ook hier verwees Nadella naar verbeteringen in Teams die er aankomen, waarbij we ons in de toekomst nog meer aan een 'net echt' gevoel mogen verwachten tijdens online meetings. Ook zal Mesh kunnen gebruikt worden als een Azure Platform Service om immersive experiences te bouwen.

  Bij OQuila zijn we uiteraard vooral enthousiast over de mogelijkheden die de industrial metaverse zal bieden, waar bedrijven hun operaties kunnen digitaliseren en elk belangrijk process of functie kunnen automatiseren, simuleren, en voorspellen dankzij IoT, Digital Twins, Mesh en het Hololens platform

 

OQuila gaat zich de komende weken met veel zin verder verdiepen in het Microsoft Intelligent dataplatform, the metaverse, de Power Platform uitbreidingen, en veel meer -  so stay tuned!