OpenAI en Microsoft: de gamechanger ?

DELEN

De laatste weken hebben we ons met zijn allen  gestort op ChatGPT.  Ook bij de OQuila collega's werd de AI chatbot gretig getest. Van het genereren van software code tot het opmaken van een vacature: we werden niet ontgoocheld.

In de tech sector zijn we het natuurlijk gewoon, om af en toe van onze sokken geblazen te worden door nieuwe innovaties. Echter, dikwijls kwam de ontnuchtering even snel omdat de business case ver te zoeken is, en/of de technologie moest rijpen. Denk maar aan mixed reality (en gerelateerde Hololens, Google glass…), de metaverse… . Ook AI werd waarschijnlijk iets te veel gehyped de voorbije jaren, waardoor vele ondernemingen hun AI project eventjes in de koelkast zetten.

Maar deze keer is het anders. OpenAI heeft ons met ChatGPT en DALL·E 2  laten proeven van hoe de nabije toekomst er uitziet. Met de aankondiging van Microsoft om opnieuw, en deze keer veel meer, te investeren in OpenAI, kunnen we er op vertrouwen dat ChatGPT niet zal verstoffen in de gallerij van IT-spielerei maar een grote verandering teweeg kan brengen.

Volgens het persbericht zal Microsoft mee investeren bij  het ontwikkelen van gespecialiseerde supercomputers, en nieuwe AI-diensten uitrollen voor bedrijven en consumenten. Bovendien zal Azure de exclusieve cloud provider zijn van OpenAI. Redelijk stevig dus.

OpenAI_MSFT

 

We vroegen ChatGPT zélf wat dit partnership kan betekenen. Lees even mee:

Recentelijk heeft Microsoft aangekondigd dat zij ChatGPT zullen integreren in hun producten en diensten, waaronder Microsoft Teams en Azure Cognitive Services. Dit is een grote stap voorwaarts voor de adoptie van KI in de zakelijke wereld en kan een gamechanger zijn voor de manier waarop bedrijven communiceren en hun processen automatiseren.

Met de integratie van ChatGPT in Microsoft Teams, kan het model bijvoorbeeld gebruikt worden voor automatische transcriptie van vergaderingen, het genereren van samenvattingen en het automatisch beantwoorden van vragen. Dit kan de efficiëntie van teams verhogen en de productiviteit verbeteren.

Ook in Azure Cognitive Services kan ChatGPT worden ingezet voor taalherkenning en -verwerking, zoals het automatisch classificeren van documenten of het genereren van gesprekssamenvattingen. Dit kan bedrijven helpen bij het efficiënter verwerken van grote hoeveelheden data en het verbeteren van hun besluitvorming.

In samenwerking met Microsoft, kan ChatGPT een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de efficiëntie en productiviteit van bedrijven. Het is een gamechanger die de manier waarop bedrijven communiceren en hun processen automatiseren, kan veranderen.

Het verhogen van de productiviteit van kenniswerkers is er eentje wat ik persoonlijk met veel interesse zal opvolgen. Zullen onze jobs verdwijnen door AI? De inhoud van vele jobs en jobtitels zullen er zonder twijfel helemaal anders uitzien, en dat veel sneller dan we verwacht hadden. Zelf kan ik me vinden in de vergelijking die Microsoft's CEO Satya Nadella  recent maakte op het World Economic Forum in Davos, door bijvoorbeeld Github Copilot letterlijk een "co-piloot" te noemen voor software ontwikkelaars. De ontwikkelaar blijft de piloot en wordt niet vervangen door AI, hij wordt wel productiever dankzij AI.

Op zijn minst stof tot nadenken...

 

Open AI en Microsoft: De Gamechanger? De Gamechanger!