Technische eigenschappen van een slimme data-architectuur

DELEN

Een dataplatform stoomt jouw bedrijf klaar om data te capteren en in te zetten als strategische asset. Maar waar moet je zeker op letten bij het technisch ontwerp van een futureproof dataplatform? 

 

Met de implementatie van een slim dataplatform wordt een enorme hoeveelheid aan data verzameld, verwerkt, beheerd en gecombineerd. Wil je anticiperen op de uitdagingen van vandaag en morgen, dan zijn er bij de ontwikkeling vijf belangrijke principes om rekening mee te houden.

pviaene_unstructured_data_send_to_the_cloud_futuristic_atmosphe_de4f7dbe-e77a-4b78-875b-9f98ef214a2e

Security

 

Je organisatie bezit een goudmijn aan data en is dan ook een geliefd doelwit van cybercriminelen. Hacking en cyberattacks worden bovendien steeds geavanceerder. Het is aan jouw organisatie om de veiligheid van je data te verzekeren, want alleen een veilig platform zorgt voor een garantie van vertrouwen en integriteit.

 

Geef alleen de juiste mensen toegang tot je gegevens en doe er alles aan zodat je platform ook technologisch op een veilige manier wordt opgezet. Dat het verlies van data een enorme impact kan hebben op de reputatie van je bedrijf en de omzet of continuïteit van business operations, moeten we niet vertellen.  Safety first dus!   

 

Schaalbaarheid 


De datavolumes binnen je organisatie zijn enorm en zullen alleen maar toenemen. Hoe zal de markt er binnen twee jaar uitzien? En wat als je harder groeit dan gepland? Een schaalbare en flexibele architectuur zal ervoor zorgen dat je platform kan meegroeien met het bedrijf en dat je agile kan werken. Maak je optimaal gebruik van de schaalbaarheid, dan blijft je organisatie de concurrentie sowieso steeds een stap voor. 

 

Cost optimization 


The sky is the limit, zeker als het vandaag over technologie gaat. Alles heeft een prijs, maar is dat in verhouding met de businesswinst die je er zal uithalen? Schaalbaarheid van een dataplatform kan helpen om een pay-as-you-grow benadering toe te passen. Een slimme technische data-architectuur houdt rekening met de return on investment en draagt bij tot een snellere terugverdientijd. Alles om ervoor te zorgen dat de kosten binnen het budget blijven.

 

Flexibiliteit

 

De vragen die je morgen zal krijgen, zijn anders dan die vandaag. Ook de data kunnen veranderen, vandaag werk je misschien enkel met transactionele data, morgen met streaming data of images. En wanneer je vandaag enkel historische analyses maakt, wil je volgende week misschien voorspellingen doen. Flexibiliteit is key bij het ontwerp van een dataplatform. Met een flexibele data-architectuur kan je slim omgaan met nieuwe soorten data binnen je organisatie, maar ook met de vragen van morgen.

 

Betrouwbaarheid

 

Het moderne bedrijfsleven speelt zich niet alleen af van maandag tot vrijdag, of tussen 8u en 17u. Het dataplatform moet te allen tijde beschikbaar zijn en vanaf elke locatie, Always-on-Business dus. Om te kunnen voldoen aan de SLA’s die jouw organisatie oplegt, is het belangrijk dat het risico op failure of downtime minimaal is. Het dataplatform is altijd beschikbaar én betrouwbaar. 

Bij OQuila zijn we fan van het Microsoft Azure Cloud Platform, net omdat het rekening houdt met alle bovenstaande principes. It ticks all the boxes en geeft onze klanten rust, zodat zij zich kunnen focussen op hun core business.

Klaar om de kracht van data ten volle te benutten? Wij zijn graag jouw partner doorheen het hele traject.